Anunturi si informatii agricole

0 produse.

Ministrul Daniel Constantin: Fermele de vaci de lapte ar putea fi sprijinite in perioada 2014-2020 printr-un subprogram special

(203 voturi)

Fermele de vaci de lapte ar putea fi sprijinite financiar in perioada 2014-2020 printr-un subprogram special, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, care considera ca acest sector ar putea fi o provocare pentru Romania.


'In anul 2015, vor fi eliminate cotele de lapte, iar provocarea pe care o are Romania ar putea fi chiar pe acest sector, pentru ca va fi o competitie foarte puternica pe importurile de lapte. Si in momentul de fata, foarte multe intreprinderi din Transilvania, din pacate, importa lapte din Ungaria pentru ca nu exista suficient lapte care sa corespunda calitativ. Si cred ca ar trebui sa intervenim cu un subprogram pe acest sector', a declarat marti, la Tulcea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a mai spus ca deocamdata nu s-a stabilit cum se va aloca acest sprijin, dar a mentionat ca in toamna acestui an vor fi prezentate toate schemele de finantare pentru 2014-2020 in acord cu Politica Agricola Comuna.

''Cred ca in urma negocierilor care au avut loc la nivelul Consiliului, unde comisarul european Dacian Ciolos a fost extrem de activ, am putut obtine cateva lucruri bune. Am reusit sa mentinem suplimentarea cu fondurile de tranzitie pentru fermieri, altfel acestia ramaneau la un nivel mult mai mic decat cel din alte state membre. De asemenea, am obtinut avantaje pe componenta tinerilor fermieri pe care-i vom ajuta sa-si deschida afaceri in mediul rural', a mentionat ministrul Agriculturii.

El a declarat ca anul viitor agricultorii din Romania vor beneficia de sprijinul la hectar similar cu cel din acest an si ca prin introducerea platii distributive se doreste stimularea fermelor de familie si a fermelor medii.

'In anul 2015, daca aplicam o plata distributiva, pentru primele 30 de hectare se va achita 177 de euro, cei cu suprafete mai mari de 30 de hectare urmand sa primeasca o plata de 150 de euro pe hectar. Aceste plati vor creste pana in 2020, cand vor ajunge 197 de euro pentru primele 30 de hectare, iar ceilalti - la 165 de euro pe hectar. Mi s-a parut important sa aplicam aceasta plata distributiva pentru a incuraja fermele de familie si fermele medii cu suprafete cuprinse intre 5 si 30 de hectare', le-a explicat ministrul agricultorilor tulceni.

In timpul conferintei de presa sustinuta dupa dezbaterea cu fermierii din judet, Constantin a declarat ca exista solutii pentru principala problema a agricultorilor din judet, respectiv lipsa irigatiilor din cauza sistemului nefunctional.

'Cea mai importanta masura vizata de minister este aceea de a obtine finantare europeana pentru a reabilita infrastructura principala, inclusiv cea din judetul Tulcea, si se discuta pe aceasta chestiune', a mentionat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

In acelasi context, el si-a exprimat deschiderea pentru orice observatie adusa pentru modificarea legii privind camerele agricole, astfel incat aceasta sa devina functionala si sa fie o structura a fermierilor si a mentionat ca este posibil ca anul viitor actualele directii agricole judetene sa treaca in subordinea consiliilor judetene, cu exceptia directiilor de control care vor ramane ale Ministerului Agriculturii.

Daniel Constantin a participat marti la Tulcea, la sedinta Comisiei de Agricultura a Camerei Deputatilor, aceasta fiind a doua reuniune de la inceputul anului care se desfasoara in tara

Sursa: www.agerpres.ro

Comentarii articol - Ministrul Daniel Constantin: Fermele de vaci de lapte ar putea fi sprijinite in perioada 2014-2020 printr-un subprogram special (0 comentarii)

Nu exista comentarii curente pentru aceast articol

Adauga comentariu

  • Nu va fi publicat
  • Cod verificare

* Campuri Obligatorii