Anunturi si informatii agricole

0 produse.

Cultivarea morcovului - morcovul in cultura tarzie

(154 voturi)

Cultura târzie se face cu scopul obţinerii de rădăcini pentru consum şi păstrare peste iarnă sau a plantelor mamă pentru obţinerea de sămînţă. Cultura târzie a morcovului este o cultură succesivă după specii cu perioadă scurtă de vegetaţie: ridichi de lună, salată, spanac sau ceapă verde. Pregătirea terenului - vara - pentru culturile succesive de morcov terenul se discuieşte de mai multe ori pentru a mărunţi resturile vegetale din cultura anterioară.
Aratul se va face superficial la 12-15 cm pentru a nu pierde apa şi a nu se forma bulgări. Pregătirea patului germinativ se va face cu: discul, combinatorul sau cu freza. Tavălugirea terenului înainte de semănat se face numai dacă terenul este prea afînat. Udarea de aprovizionare - în cazul lipsei de apă din sol la pregătirea patului germinativ se va face o udare de aprovizionare cu 800-1000 m³/ha, pentru a reface rezerva de apă din sol.
Fertilizarea culturii la pregătirea patului germinativ se va face cu doze moderate de îngrăşăminte chimice 150 kg/ha azotat de amoniu sau complex III 200-300 kg/ ha încorporate în sol cu discul sau combinatorul.
Erbicidarea culturii - la pregătirea patului germinativ (ppi) se recomandă erbicidul Treflan 24 EC 4-5 l/ha în 300 l apă încorporat imediat în sol cu discul.
După semănat (preemergent) erbicidarea se va face cu Afalon 47 PU 1,5-2 l/ ha sau Prometrex50WP 3-4 l/ ha în 450-600 l de apă sau cu Stomp 33 EC 5 l/ha dacă predomină buruienile monocotiledonate.
După răsărirea culturii (postemergent) se pot aplică erbicide atunci când plantele şi buruienile au 2-3 frunze cu Afalon 47 PU 1,2-1,5 l/ha., iar dacă în cultură sunt buruieni graminee mohor sau pir se adaugă erbicidul Fusilade S12,5 în doză de 1,5 l/ha în 600l apă.
Alegerea soiurilor - pentru culturile succesive de morcov se pot folosi pentru: soiuri autohtone şi străine; hibrizi cu potenţial de producţie mare 60-70 t/ha din grupă de precocitate:
semitardivă 120-140 zile de la răsărire-recoltare Chantenay Red Core,Estival, Karlena,Tip Top, Berlanda F1, Fontana F 1, Futuro;
tardivă 140-160 zile de la răsărire - recoltare: Uriaş de Berlicum, Bantry, Record, Kamaran F1, Nogales F1, Tardia F1, CanioF1, Feria F1, Major F1, sau; soiuri şi hibrizi semitimpurii: De Nantes, Milenium 3, Narbone F1, Nassau F1, Nantindo F 1.
Înfiinţarea culturii Sămînţa trebuie să aibă germinaţie, puritate bună şi să fie dezinfectată cu Tiuram 75 PU 3-4 g la 1 kg sămînţă iar pentru semănatul cu mare precizie şi eliminarea lucrării de rărit sămînţa să fie drajată.
Semănatul - pentru producţie pentru iarnă, păstrare şi comercializare înfiinţarea culturii se va face la sfîrşitul lunii iunie - începutul lunii iulie cu recoltarea toamna târziu după căderea primelor brume.
Densitatea culturii 600-700 mii plante/ha. Distanţa de semănat: pe teren modelat în straturi înălţate se practică semănatul în benzi de 2 rînduri, cu distanţa între rînduri de 15 cm, iar între benzi de 50 cm, cu zone de protecţie la rigole de 12 cm.;
pe teren nemodelat se seamănă în benzi de 5 rînduri cu distanţa între rînduri de 25 cm, iar între benzi de 50 cm.
Adâncimea de semănat: 0,7-1,3 pentru seminţele nedrajate; 1,2-1,5 pentru seminţele drajate.
Adâncimea de semănat variază cu epoca însămînţării şi natura solului.
După semănat se va face tăvălugirea solului.
Norma de sămînţă este de 4 - 6 kg/ha cu sămânţă nedrajată, respetiv 2,5-3 kg/ha cu sămânţă drajată.
Lucrări de întreţinere
Udarea după semănat este necesară atunci cînd semănatul se face în perioade secetoase sau sol uscat. Udarea se face prin aspersiune cu norme mici de apă 80 – 100 m³/ha şi se repetă la 2-3 zile în aşa fel ca solul să fie menţinut umed pe 4-5 cm adâncime până la răsărirea plantelor.
Distrugerea crustei se face pînă la răsărirea plantelor cu grapa stelată.
Combaterea buruienilor se face pe cale chimică cu erbicide pe cale mecanică prin praşile repetate de 3-4 ori.
Răritul plantelor pe rînd la 4-5 cm între plante cînd plantele au 4-5 frunze pe suprafeţe mari se folosesc maşini de semănat de mare precizie cu sămînţă drajată pentru a evita răritul care este o lucrare foarte costisitoare.
Irigarea culturii - se aplică 2-6 udări în funcţie de precipitaţiile căzute cu 250-300 m³/ha apă.
Fertilizare suplimentară se face la 30-40 zile de la răsărire cu 100-150 kg/ha azotat de amoniu şi după 3-4 săptămîni se repetă fertilizarea cu azot şi 80-100 kg/ha sare potasică.
Combaterea bolilor şi a dăunătorilor se va face ori de cîte ori este necesar.
Cele mai frecvente boli care se semnalează în culturile de morcov sunt:
pătarea frunzelor (septorioză, cercosporioză, alternarioză);
făinarea.
Dintre dăunătorii care se semnalează cel mai des în culturile de morcov amintim:
musca morcovului păduchii de frunze.
Recoltarea se face cu dislocatorul, morcovii se curăţă de pămînt şi frunze, se sortează pe calităţi, se ambalează în lăzi pentru comercializare, iar cei pentru păstrare peste iarnă vor fi puşi mai tîrziu în pivniţe, silozuri sau alte depozite. Autor: ing. Elena Mihalca

Comentarii articol - Cultivarea morcovului - morcovul in cultura tarzie (0 comentarii)

Nu exista comentarii curente pentru aceast articol

Adauga comentariu

  • Nu va fi publicat
  • Cod verificare

* Campuri Obligatorii