Anunturi si informatii agricole

0 produse.

Sfatul inginerului zootehnist

(387 voturi)

Lapte curat pentru valorificareLaptele curat sau igienic trebuie sa intruneasca doi indicatori de calitate pentru a putea fi valorificat prin vanzare : 1.NTG sau numarul total de germeni si  2.NCS sau numarul de celule somatice, ambele referindu

Pentru ca laptele sa fie conform normelor sanitar - veterinare si sa poata avea calitatea de marfa, este obligatoriu ca numarul total de germeni/ml.lapte sa se situeze la limita de maxim 100.000/ml, iar numarul de celule somatice sa nu depaseasca 400.000/ml.
 
 Numarul de celule somatice din lapte, indica fermierului starea de sanatate a ugerului vacilor, astfel: daca cele patru sferturi ale ugerului sunt in perfecta stare de sanatate, atunci laptele colectat in acestea contine minimum de celule somatice, adica in jur de 100.000 /ml lapte. Daca un sfert al ugerului este bolnav, atunci numarul de celule somatice este cu atat mai mare cu cat infectia este mai drastica, inflamatia putand fi extinsa la tot ugerul.
 Despre starea de sanatate a ugerului la animalele din ferma, proprietarul poate afla daca, in fiecare saptamana ia o proba de lapte din vasul in care mulge sau colecteaza laptele si o duce la laboratorul  sanitar  veterinar pentru a determina numarul de celule somatice sau cu ajutorul mastitestului, in propria ferma.
Referitor la numarul total de germeni din lapte, acesta este in stransa legatura cu igiena ustensilelor de muls, a vaselor de transport care nu sunt spalate sau dezinfectate corect.
Cresterea valorica a celor doi indicatori de calitate obliga  fermierul sa descopere cauzele care le-au generat si sa ia masuri pentru eliminarea acestora, pentru ca laptele sa poata fi valorificat la parametri normali de calitate. In conditiile in care laptele se va mentine in aceeasi ferma la un nivel de calitate superior o perioada indelungata de timp, procesatorul va adauga la pretul laptelui o bonificatie, reprezentata printr-o suma de bani/litrul/lapte. De asemenea pentru laptele conform va primi si subventia de la guvern.

Greutatea la care ar trebui sa se livreze porcii

In cazul livrarilor de porci catre procesatori  se recomanda ca greutatea acestora sa fie de 100

Comentarii articol - Sfatul inginerului zootehnist (0 comentarii)

Nu exista comentarii curente pentru aceast articol

Adauga comentariu

  • Nu va fi publicat
  • Cod verificare

* Campuri Obligatorii