Anunturi si informatii agricole

0 produse.

Romania ca tara viticola

(290 voturi)

Strugurii fac parte din categoria celor mai puternice alimente cu proprietati terapeutice, atunci cand sunt utilizati corect. Cura de struguri, denumita si ampeloterapie (ampelos = vita) sau cura uvala (uva = strugure) este practicata de milenii. Cercetar
Pornind de la analiza compozitiei chimice si continuand cu studii clinice de specialitate despre efectele tratamentelor cu struguri asupra organismului uman, cercetatorii moderni dezleaga misterele acestei licori, sucul de struguri, si o recomanda in prevenirea si in recuperarea unei palete destul de largi de boli. Printre acestea se numara afectiuni gastrointestinale, afectiuni hepato-biliare, ictere, boli cardiovasculare, boli renale, afectiuni ale aparatului respirator, boli de nutritie, diabet boli infectioase si mai ales pentru intarirea sistemului imunitar.

Strugurii la sfarsitul perioadei de maturare au o compozitie chimica foarte complexa. Ei contin apa in proportie de 78-85 %, zaharuri 15-25 %, acizi organici 0,2 - 5 %, substante azotate 0,5 - 1,2 %, compusi fenolici 0,2 - 1%, lipide 0,08 - 0,2 %, substante minerale 1-3 %, substante odorante, enzime si nu in ultimul rand vitaminele din grupele B, C, H si PP. Ele au un rol important in cresterea si dezvoltarea organismelor prin stimularea si reglarea principalelor procese metabolice din organism. Dinamica acumularii depinde de soi, podgorie, conditii climatice si lucrarile de intretinere a plantatiei viticole.

Romania este o tara viticola membra a OIV din 1927, detinatoare a unei importante suprafete cultivate cu vita de vie ce face obiectul Organizarii Comune de Piata in sectorul vin. Suprafata viticola a Romaniei se afla cantonata in 8 regiuni viticole, areale de cultura delimitata de legislatia nationala pana la nivelul de localitate administrativ teritoriala. Numai aici este permisa in continuare infiintarea de plantatii viticole.

Aceste 8 regiuni de cultura a vitei de vie corespund incadrarii in zonele viticole europene B, C1a si CII, dupa cum urmeaza:
- zona Viticola B - Transilvania;
- zona Viticola CI - Dealurile Moldovei, Dealurile Olteniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului;
- zona Viticola CII - Dealurile Munteniei, Colinele Dobrogei si Terasele Dunarii.

Romania este unul dintre cei cincisprezece producatori de vin la nivel mondial si al saselea producator de vinuri din Europa dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia. De asemenea, ocupam locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie de 186.900 hectare.

Productia medie anuala de vin este de 5,5 - 6 mil. hectolitri.

Mai multe detalii: www.madr.ro

Comentarii articol - Romania ca tara viticola (0 comentarii)

Nu exista comentarii curente pentru aceast articol

Adauga comentariu

  • Nu va fi publicat
  • Cod verificare

* Campuri Obligatorii